برش هادوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳

معرفی و بررسی کتاب دلیل درباره ؛ شرح حال شهید علی چیت سازیان

کلام شهیدان: فرازی از وصیت نامه شهید سلیمانی : شهدا را در چشم، دل و زبان خود بزرگ ببینید، همانگونه که هستند. فرزندانتان را با نام آنها و تصاویر آنها آشنا کنید.

کتاب دلیل

روایت حماسه نابغه اطلاعات عملیات سردار شهید علی چیت سازیان

نویسنده: حمید حسام

ناشر: سوره مهر

تاریخ چاپ: ۱۳۹۶- چاپ دوم (اول ناشر)

تعداد صفحات: ۲۸۷- مصور

کتاب دلیل، شرح مبارزه و جهاد فرمانده اطلاعات و عملیات لشکر ۳۲ انصار الحسین همدان شهید علی چیت سازیان در قالب ۲۱۵ خاطر بازنویسی شده می باشد که با ادبیات گویشی ارائه شده است.

نویسنده با تلاشی در خور توجه توانسته تصویری واقعی از این شهید برگوار را به تصویر بکشد.

از ویژگی های مثبت این کتاب به نکات زیر می توان اشاره کرد:

یکم: کیفیت خوب کاغذ و چاپ .

دوم: ذکر راویان خاطرات با ذکر نسبت آنها با شهید بزرگوار: این ویژگی در اصالت خاطرات بسیار قابل توجه می باشد.

سوم: انتخاب شایسته نام کتاب (دلیل) و عنوان فصل های دوازده گانه (دلالت) : این عناوین از عناوین مرتبط با اطلاعات و عملیات که وظیفه شناسائی و نشان دادن راه را دارند.

چهارم: حجم قابل توجه خاطرات و محتوای غنی آنها که تصویری واضح از زندگی شهید را ارائه می کند.

پنجم: استفاده بهینه از حجم کتاب: در برخی موارد دو خاطراه مجزا در یک صفحه ذکر شده است که نشانگر فاصله نویسنده یا ناشر از فضای اسراف در چاپ به بهانه جذابیت است.

نکاتی را هم می توان به عنوان نقد مطرح کرد:

یکم: درج عبارت «نقل و چاپ نوشته ها منوط به اجازه رسمی از ناشر است» در صفحه مشخصات کتاب: این مطلب با قانون حمایت از حقوق مؤلفان در تضاد است.

در ماده هفتم قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان آمده است: «نقل از اثرهایی که انتشار یافته است و استناد به آنها به مقاصد ادبی و علمی و فنی و آموزشی و تربیتی و به صورت انتقاد و تقریظ با ذکر ماخذ در حدود متعارف مجاز است». این قانون شرط مذکور را به طور کامل رد و بی اثر می کند.

علاوه بر بحث قانون، این اقدام از نگاه صرفا اقتصادی به فرهنگ دفاع مقدس حکایت دارد.

در فضایی که مسیحیت تبشیری و سایر فرق کتاب های خود را با بهترین کیفیت چاپ کرده و به صورت رایگان برای انحراف جوانان مسلمان در اختیار می گذارند، این گونه اقدامات نشر فرهنگ دفاع مقدس را با خطر جدی مواجه خواهد ساخت. این اقدام از ناشران عادی زشت است و از ناشری که خود وابسته به حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی که رسالت ذاتی آن نشر ارزش های اسلامی و انقلابی است، زشت تر است.

بیم آن می رود که رفته رفته خواندن کتاب را هم منوط به اجازه رسمی کنند و خریدار فقط اجازه استفاده ویترینی آن را داشته باشد.

دوم: عدم ذکر سال نمای حیات شهید: با توجه اینکه سال ولادت شهید در منابع مختلف، متفاوت ذکر شده است، نیاز به این سال نمای موثق بیشتر احساس م یشود.

سوم: عدم تطابق برخی تاریخ های ذکر شده در کتاب: به عنوان مثال در صفحه ۲۹ کتاب، بعد از ذکر اقدام به تخریب مجسمه رضا شاه آورده، «اون روزا علی شونزده ساله بود». در حالی که شانزده سالگی شهید در سال ۵۹ بوده و در آن زمان اثری از حکومت طاغوت و بقایای آن نبوده است.

در صفحه ۵۵ انتخاب شهید به سمت فرمانده اطلاعات و عملیات تیپ ۳۲ انصار الحسین را به نوزده سالگی اش مرتبط دانسته و در صفحه ۳۵، سن شهید را در آن زمان بیست سال دانسته است.

درباره زمان شهادت شهید هم بیان کتاب روشن نیست:  در صفحه ۲۶۱ به نقل از یکی از هم رزمان آمده است: غروب پنجم آذرماه برای وضو گرفتن از سنگر بیرون آمدم. تا رسیدم دم تانکر آب، چشمم به پیکر غرق در خون علی آقا افتاد… به نظر می رسید، چند ساعتی بیشتر از شهادتش نگذشته.

در صفحه ۲۶۹ آمده است: روز شمار جنگ شامگاه پنجم آذر ۱۳۶۶ رو نشون می داد. اون خسته بود، نه از هفت سال جنگ مستمر …

در صفحه ۲۶۸ درباره بازگشت پیکر شهید به همدان از زبان همسرش آمده که: دقیقا یک هفته بعد اون رو آوردند. روز شمار تاریخ پنجم آذر ۱۳۶۶ را نشون می داد.

چهارم: عنوان” روایتِ” در ابتدای هر فصل: این عنوان در حقیقت برای ذکر راویان خاطرات است. با توجه به این که راوی هر خاطره در پاورقی آمده است، ذکر این قسمت زائد می باشد.

پنجم: اصطلاحات مبهم: برخی اصطلاحات در کتاب وجود دارد که برای مخاطب غیر نظامی نیاز به روشنگری دارد. از جمله آنها “راهکار” است. در مواردی جمله «همه راهکارها قفل شده» آمده است که منظور از آن عدم توانایی دشمن برای نفوذ است. این مطلب باید برای خواننده تبیین شود. از جمله این اصطلاحات« اژدر بنگال» در صفحه ۴۷ ، “فلق” در صفحه ۱۵۱ و فرق میان« اطلاعات عملیات» و «طرح و عملیات» در صفحه ۱۱۵ می باشد.

توصیه می کنم دوست داران فرهنگ دفاع مقدس از مطالعه این کتاب غافل نشوند.

پیوند های مرتبط

برش هائی از این کتاب در  اینجا

گزیده ای از فهرست موضوعی این کتاب؛ به صورت اکسل در اینجا و به صورت پی دی اف در اینجا

به این پست امتیاز دهید.
حتما بخوانید:  زندگی نامه شهید محمد مفتح

مطالب زیر رو هم از دست ندید…

نظرات و ارسال نظر